OSTEOPATIA – USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

osteopatia helsinki info

Osteopaatit ovat melko tuntematon ammattiryhmä Suomessa. Ammattikorkeakoulusta valmistuneita osteopaatteja ei ole Suomessa kuin parisataa.

Tässä kirjoituksessa koitan vastata kysymyksiin osteopatiaan liittyen. Kirjoituksessa esitetyt asiat ovat vain minun mielipiteitäni ja valottavat vain mitä meikäläisen vastaanotolla tapahtuu.

Mikä ihmeen osteopatia?

Minulle osteopatia on ensisijaisesti Ammatti. Osteopaattina olen erikoistunut tuki- ja liikuntaelimistön toiminnallisten häiriöi ja kiputilojen tutkimiseen, hoitamiseen ja kuntouttamiseen.

Käytännön tasolla osteopatiassa korostuu käsin tehtävä eli manuaalinen hoito. Osteopatiassa on laaja kirjo erilaisia manuaalisia hoitotekniikoita, joilla voidaan käsitellä niveliä, lihaksia, side- ja hermokudosta, liikuttaa ja manipuloida tuki- ja liikuntaelimistöä.

Itselleni on tärkeää, että manuaalisen hoidon lisäksi, asiakkaalle annetaan omia työkaluja ongelman ratkaisemiseksi. Vastaanotoltani asiakas saakin usein kotiin viemiseksi harjoitteita, tietoa ongelmasta, liikuntaneuvoja sekä muita tarvittavia keinoja kuntoutumiseen.

Osteopaatin koulutus

Osteopaatiksi voi opiskella Metropolian Ammattikorkeakoulussa. Koulutus on täyspäiväistä opiskelua ja opinnot kestävät neljä vuotta. Suomesta löytyy myös kaksi yksityistä oppilaitosta, joissa järjestetään osteopatiakoulutusta monimuoto-opetuksena.

Osteopaatti on nimikesuojattu terveydenhuollon ammattihenkilö. Valitessa osteopaattia muista varmistaa, että löydät hänet Valviran Julkiterhikki-rekisteristä.

Millaisia vaivoja osteopaatilla hoidetaan?

Tyypillisiä tulosyitä ovat erilaiset tuki- ja liikuntaelimistön kipu- ja ongelmatilanteet. Nivelten, lihasten, hermojen ja jänteiden ongelmien tutkiminen, hoitaminen ja kuntoutus ovat erikoisosaamisaluettani.

Onko manuaalinen hoito kivuliasta?

Manuaalinen hoitaminen saa kyllä tuntua, mutta erityisen kivuliasta sen ei tulisi olla. Käsittelyssä käytetyt tekniikat sekä voimakkuus valitaan aina yksilöllisesti. Osteopaatin työkalupakista löytyy monipuolisesti erilaisia tekniikoita. Se onkin yksi syy, miksi osteopaattinen käsittely on hyvin siedettyä ja koetaan usein todella miellyttäväksi.

Mitä puen päälle?

Vaatetuksen keventäminen on usein tarpeen. Ongelma-alue tulisi myös nähdä silmillä. Suosittelen pukemaan päälle mukavat ja joustavat vaatteet. Voit myös ottaa mukaan esimerkiksi shortsit tai muuta kevyttä vaatetusta.

Mitä vastaanotolla tapahtuu?

Vastaanoton aluksi käydään tilanne läpi keskustellen ja tutkien. Tämän jälkeen käydään läpi erilaiset vaihtoehdot, jolla tilannetta voidaan lähteä ratkaisemaan.

Tilanteen, asiakkaan preferenssien, osteopaatin näkemyksen ja asetettujen tavotteiden pohjalta tehdään hoitosuunitelma. Toisen asiakkaan kanssa oikeastaan koko vastaanottoaika saatetaan tehdä manuaalista hoitoa, kun taas toisen asiakkaan kanssa saatetaan suunnitella harjoitusohjelmaa fyysisen ominaisuuden kehittämiseksi.

Kuten sanottua: Tilanne, asiakkaan toiveet, osteopaatin näkemys ja tavoitteet ratkaisevat käynnin sisällön.

Otanko lääkärilausunnot mukaan?

Ota mielestäsi kaikki tarpeelliset lausunnot mukaan vastaanotolle. Voimme käydä yhdessä vaivaasi tai sairauteesi liittyvien lääkäri-, röntgen- tai MRI-lausuntojen sisältöä läpi.

Ville, Osteopaatti (AMK) & PT (ACE)

Varaa aika vastaanotolle

Siirry etusivulle